Oslavy 130 let založení SDH Spálené Poříčí

25.08.2008 12:11

Spálenopoříčtí hasiči oslavili 130. výročí

zdroj: plzeňský deník

Autor: Miroslava Vejvodová 

SPÁLENÉ POŘÍČÍ - 130 let od založení sdružení dobrovolných hasičů oslavili v sobotu ve Spáleném Poříčí. Zdejší jednotka vznikla přesně 26. května roku 1878.
 Od té doby uplynulo mnoho času a sbor, který si v roce 1882 pořídil svou první ruční stříkačku, prošel do slavnostního dne mnoha změnami.

Již v sedm hodin ráno vytáhli hasiči koněspřežnou stříkačku, a program byl zahájen. V hotelu Ve dvoře se v deset hodin konala výroční valná hromada. „Především jsme zhodnotili historii sboru za dlouhých 130 let,“ uvedl starosta hasičů Karel Kovařík, který je na tomto postu již 13 let. Valné hromady ve Spáleném Poříčí se zúčastnil starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek, ředitel hasičů Plzeňského kraje František Pavlas i další čelní hasičtí představitelé.

Sbor převzal od města pamětní list k výročí založení a Okresní sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Plzeň–jih propůjčilo spálenopoříčským stuhu k historickému praporu 1. stupně. „Je to nejvyšší ocenění, které se u SDH uděluje. Velice si ho vážíme,“ podotkl Kovařík. Kromě toho byli někteří členové sboru oceněni medailemi za příkladnou práci a zásluhy a někteří obdrželi čestná uznání.

Odpoledne patřilo ukázkám zásahů. „Hasiči z Radošic a Lučiště se předvedli s historickou stříkačkou. Blovičtí hasiči a profesionálové z Plzně ukázali práci s moderní technikou. Dále jsme viděli místní družstva mládeže, mužů a žen,“ doplnil Kovařík. Na náměstí byla připomenuta i příkladná práce sboru během povodní v roce 2002, které zasáhly i Spálené Poříčí. „Tehdy jsme celé dva dny zasahovali. Evakuovalo se dvaadvacet lidí. Na našem tréninkovém hřišti jsme měli metr vody. Bylo to veliká zkouška,“ zavzpomínal Kovařík.

Od patnácti hodin provázela oslavy kapela Bábydou. Večer vyvrcholil po dvaadvacáté hodině hasičskou fontánou a ohňostrojem.
 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode