Signály sirén k varování obyvatelstva

19.02.2009 11:58

Signály sirén k varování obyvatelstva  
zdroj: www.HZSPK.cz

Napsal Ing. Pavel Wolf  
 
V článku jsou popsány signály, používané koncovými prvky varování obyvatelstva. Jsou zde znározněny v grafickém provedení.


V České republice jsou stanoveny 3 akustické signály:
Všeobecná výstraha 
Požární poplach 
Zkušební tón


Varovný signál všeobecná výstraha je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu 140 vteřin. Může být vyhlašován třikrát za sebou v cca tříminutových intervalech. Po jeho zaznění bude vždy následovat tísňová informace z hromadných informačních prostředků (republikové, regionální a místní působnosti). V té bude obyvatelstvo vyrozuměno, o jakou hrozící nebo vzniklou mimořádnou událost se jedná, a lidé obdrží nejnutnější instrukce, jak se mají zachovat. 



  

Signál požární poplach vyhlašovaný rotačními sirénami je tvořen tónem sirény po dobu jedné minuty, krátce přerušeným na 10 sekund, jinak řečeno: dvěma za sebou táhlými houkáními. Elektronické sirény signalizují požární poplach napodobením hlasu trubky troubící tón .,,HÓ-ŘÍ", ,,HÓ-ŘÍ" po dobu jedné minuty. Signál není určen pro obyvatelstvo, ale slouží ke svolání příslušníků jednotek požární ochrany. 


  

Pro zkoušku sirén se používá tzv. zkušební tón. Jedná se o táhlý nepřerušovaný tón sirény trvající 140 vteřin. Vysílá-li tento signál elektronická siréna nebo místní rozhlas zapojený do systému varování, bude následně vysílána verbální informace: "Zkouška sirén, zkouška sirén, zkouška sirén. Právě proběhla zkouška sirén. Zkouška sirén". Zkoušky sirén se zkušebním tónem se uskutečňují první středu v měsíci ve 12 hodin. Z technických důvodů může být houkání signálu posunuto v čase o několik málo minut dříve, nebo může zaznít o něco později.
 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode