Jak pálit listí a klest aby >nehořelo<

26.03.2009 15:24

Jak pálit listí a klest aby >nehořelo<
  

Jak postupovat při pálení hořlavého odpadu jako je suché listí nebo větve z prořezávek ovocných stromů abychom nemuseli volat hasiče?
V Plzeňském kraji toto upravuje Nařízení Plzeňského kraje ze dne 16. 4. z roku 2002, které je stále v platnosti. Zde je přesně vymezeno, za jakých podmínek mohou fyzické a právnické osoby spalovat hořlavý odpad. Celé znění vyhlášky je dostupné např. na webových stránkách HZS Plzeňského kraje www.hzspk.cz.

Lze nějak stručně shrnout, jak by měli chataři a zahrádkáři správně postupovat, když chtějí spálit shrabanou hromádku listí nebo ořezané větve?
První podmínkou je, že spalovat hořlavý odpad lidé smí pouze na vlastním pozemku a to v dostatečné vzdálenosti od budov a volných skládek palivového dřeva. Pálit odpad může jen osoba starší 18 let, mladší osoby pouze pod dohledem dospělého. Odpad nesmíme pálit v období dlouhotrvajícího sucha nebo za větrného počasí a poslední důležitou podmínkou je bezpečné uhašení požáru po pálení a kontrola po dobu následujících osmi hodin. Samozřejmě spalovat se nesmí plasty, hořlavé kapaliny a další hořlavý odpad.

Pro pálení klestu v lese jsou určitě ale mnohem přísnější podmínky. A je možné vůbec pálení zbytků po lesní těžbě povoleno?
Místo pálení klestu, tedy zbytků po těžbě určuje příslušný lesní. Místo pálení zbytu musí být povoleno, je zde velké riziko vzniku požáru vlivem sálavého tepla, úletem žhavých částic a podobně. Ohniště nesmí mít větší průměr než 6 metrů a kolem vnějšího okraje ohniště musí být vytvořen pás o šířce nejméně 1,5 metru, který je zbaven veškerého hořlavého materiálu a je okopán na minerální zeminu. Výška pálení zbytků nesmí přesáhnou 2 metry.

Je nějak omezeno kolik ohnišť může být najednou vedle sebe a kdo smí takové ohniště rozdělávat?
Příloha vyhlášky uvádí, že v prostoru pálení zbytků mohou být maximálně čtyři ohniště a jeden pracovník může mít dohled nad maximálně dvěma ohništi. Je zde stanoveno, že v prostoru, kde se pálí zbytky musí být nejméně dva pracovníci a po dobu pálení se nesmí z místa vzdalovat. Stanoveny jsou i vzdálenosti od lesa a mezi jednotlivými ohništi. Od lesa činí minimální vzdálenost 20 metrů a mezi dvěma ohništi musí být nejméně 6,5 metru. Silnější zbytky je nutné rozřezáním upravit tak, aby nepřesahovaly průměr ohniště, tj. max. na délku 6 metrů. Pálit zbytky mohou pouze osoby starší 18 let a navíc tyto osoby musí být prokazatelně seznámeny s technicko-organizačními opatřeními pro pálení zbytků a s požárním poplachovým plánem obce, v jejímž katastru se místo pálení nachází.

Jak je to například s případným zásahem hasičů? Vždyť by se k místu vůbec nemuseli včas dostat.
Při pálení zbytků musí být ustanovena požární hlídka v počtu 1+1 a musí být zajištěna možnost přivolání požárních jednotek. Na místě pálení musí být k dispozici "požární voda" (sudy naplněné vodou a vědra na vodu, případně pojízdná cisterna apod.), přenosné hasící přístroje a další prostředky určené k lokalizaci a případné likvidaci požáru (lopaty, tlumice, hrábě apod.). Místo, kde se pálí zbytky musí být vzdáleno alespoň 200 metrů od trvalé zástavby obce či města.

Blíží se období prvního opékání buřtů nad ohýnkem. Jsou i pro rozdělávání ohně v přírodě stanoveny nějaké podmínky?
I toto upravuje nařízení Plzeňského kraje, kde se uvádí, že při rozdělávání ohně ve volné přírodě by si lidé měli počínat tak, aby nedocházelo ke vzniku požáru, tzn. vybrat místo pro ohniště tak, aby bylo izolované od hořlavých látek. Oheň smí rozdělávat osoba starší 18 let, mladší osoby pouze za přítomnosti dospělého. Oheň nesmí zůstat bez dozoru! Zakázáno je oheň rozdělávat v lese a do 50 m od okraje lesa. Na 100 metrů se prodlužuje vzdálenost možnosti rozdělat oheň pokud jsou v blízkosti stohy a dozrávající obilí, strniště, seno nebo suchá vysoká tráva.

Takže až opečeme buřty a ohniště už nehoří, můžeme místo v klidu opustit a například pokračovat ve výletě...
To rozhodně ne! Ohniště musí být nejen úplně vyhaslé, ale je nutné jej důkladně prolít vodou a zasypat zeminou. A opět platí podmínka, že oheň se nesmí rozdělávat v době dlouhotrvajícího sucha a za větrného počasí.
 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode